binary - ilustracny obrazok

Dlhodobá mantra o manipulácii volieb ESETom je už taký slovenský folklór. Neprejdú jediné voľby, aby sa to nevyťahovalo na svetlo sveta.

Ja osobne vždy takým ľuďom, čo to tvrdia odpoviem: „Dobre, pobavme sa o tom, ale najprv si zodpovedzme (aj faktami) dve otázky. Kedy a ako sa k tomu ESET dostal?“ Tu už nastane ticho, keďže odpoveď pochopiteľne nemajú. Ak by aj mali, pravdepodobne by sme sa v prvej otázke dostali niekde do roku 2016 až 2018, kedy paradoxne vládol SMER. Máme si to vysvetliť tak, že SMER si tam pretlačil ESET? A ako to vlastne spravili?

Za všetko môže IVIS

IVIS je plným menom Integrovaný volebný informačný systém , ktorý sa používa v procese sčítavania výsledkov v jednotlivých okrskoch. Podľa jednej z posledných zmlúv v centralnom registri, je jedným z poskytovateľov údržby a vývoja systému aj nitrianska spoločnosť MICROCOMP Computersystém s r.o. , ktorá pôsobí na slovenskom trhu od roku 1992. Tá spolupracuje so štátom už viac ako 10 rokov. A opakovane sa poukazovalo na to, že konateľ spoločnosti má blízko k Ladislavovi Bašternákovi či Jánovi Počiatkovi.

Podozrivé prepojenia i predražený hardvér

Okrem IVIS-u spoločnosť dodávala v minulosti aj notebooky pre poslancov. Zákazka bola vyhodnotená ako predražená. Na prepojenia v minulosti upozornila aj nadácia Zastavme korupciu vo svojom článku. V rokoch 2014 – 2019 patrila spoločnosť medzi top 20 IT dodávateľov pre štát. Aktuálne má priemerné ročné tržby na úrovni cca 14 miliónov EUR.

Vytváranie fiktívnej hrozby samotnou hrozbou

Takže tak ako každé voľby, aj teraz populisti strašia možnosťou manipulácie volieb, hoci pri týchto skutočnostiach je skôr pravdepodobné, že ju môžu realizovať priamo oni a iba aplikujú staré známe „Zlodej kričí: Chyťte zlodeja!“.

 

 

Od Milan Dvorský

Blogger, ITčkár, otec, osobný vodič.

Pridaj komentár